Nyáry Krisztián író, irodalmár, kommunikációs szakember. Néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, s bár a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, hobbija az irodalom- és művelődéstörténet maradt. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs vezetője, jelenleg a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója. 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. Posztjait a Facebookon ma már több mint ötvenezren követik.

A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel két kötet született, az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei. A szerző Igazi hősök és Merész magyarok címmel megjelent könyveiben olyan emberekről írt, akiknek élete és személyes döntései ma is példaszerűek. Festői szerelmek című kötetében 19–20. századi magyar festők párkapcsolatairól mesél. 2017-ben jelent meg Fölébredett a föld című könyve, amelyben 1848-49-ben született leveleket közöl. A 2018-as Írjál és szeressél és a 2019-es Életemnél is jobban összesen 240 magyar szerelmes levelet tartalmaznak a hozzájuk tartozó történetekkel együtt. Általad nyert szép hazát című, legújabb könyvében ezúttal nem emberek életét, hanem a Himnusz és a himnuszok kalandos történetét meséli el.

Nyáry Krisztián profiljai a közösségi médiában:

         

Könyvek


Következő Események

  • Sajnos nincs találat.

Események List Navigation

Összes esemény

Hírek

Általad nyert szép hazát – a Himnusz és a himnuszok kalandos élete (2.) – Himnuszok a Himnusz előtt.

 

Nyáry Krisztián legújabb könyvében ezúttal nem emberek életét, hanem a legismertebb magyar műalkotás, a Himnusz és a hozzá hasonló nemzeti indulók történetétét meséli el. Az „Általad nyert szép hazát – a Himnusz és a himnuszok kalandos élete” című kötet szeptemberben jelenik a Corvina Kiadónál. Addig is, amíg a könyv megérkezik, a szerző egy video podcast sorozatban beszélget Hevesi Judittal, a kötet szerkesztőjével a legérdekesebb történetekről. A magyar történelmi egyházak mindegyike úgy tudja, hogy az ő legfontosabb, himnuszként is funkcionáló dala a legősibb. Vajon az evangélikus Erős vár a mi Istenünk, a református Tebenned bíztunk eleitől fogva vagy a katolikus Boldogasszony anyánk a régebbi?

Bővebben »

Szobrok és rabszolgatartók – Nyáry Krisztián a Klubrádióban

 

Nyáry Krisztián a Líra kiadó kreatívigazgatója, irodalomtörténész és író volt a 2020. július 3-i Reggeli személyben Pálinkás-Szüts Róbert vendége. A témák, amikről szó volt: szobordöntés, szoborállítás, turul, magyar rabszolgatartók, Széchényi György, Bereményi Géza, könyvkiadás, Líráról és líra – mindenkinek csak ajánlani tudjuk, mert roppant érdekesre sikeredett.

Általad nyert szép hazát – a Himnusz és a himnuszok kalandos élete (1.) – Miért vannak himnuszaink?

Nyáry Krisztián legújabb könyvlben ezúttal nem emberek életét, hanem a legismertebb magyar műalkotás, a Himnusz és a hozzá hasonló nemzeti indulók történetétét meséli el. Az „Általad nyert szép hazát – a Himnusz és a himnuszok kalandos élete” című kötet szeptemberben jelenik a Corvina Kiadónál. Addig is, amíg a könyv megérkezik, a szerző egy video podcast sorozatban beszélget Hevesi Judittal, a kötet szerkesztőjével a legérdekesebb történetekről. Az első, bevezető részben a következő kérdésekre keresik a választ: Énekelheti-e másként Radics Gigi a Himnuszt, mint ahogyan azt megszoktuk? Tudjuk-e, hogy ilyenkor Dohnányi Ernő 1937-es átdolgozását kérjük számon? Tényleg a magyar-e az egyetlen szomorú Himnusz? Bővebben »

Összes hír