Nyáry Krisztián író, irodalmár, kommunikációs szakember. Néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, s bár a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, hobbija az irodalom- és művelődéstörténet maradt. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs vezetője, jelenleg a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója. 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. Posztjait a Facebookon ma már több mint ötvenezren követik.

A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel két kötet született, az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei. A szerző Igazi hősök és Merész magyarok címmel megjelent könyveiben olyan emberekről írt, akiknek élete és személyes döntései ma is példaszerűek. Festői szerelmek című kötetében 19–20. századi magyar festők párkapcsolatairól mesél. 2017-ben jelent meg Fölébredett a föld című könyve, amelyben 1848-49-ben született leveleket közöl a hozzájuk tartozó történetekkel együtt. Legújabb könyve, az Írjál és szeressél 125 magyar szerelmes levelet tartalmaz a hozzájuk tartozó történetekkel együtt.

Nyáry Krisztián profiljai a közösségi médiában:

         

Könyvek


Korábbi Események

április 2019

Nyáry Krisztián dedikál a Könyvfesztiválon

A Budapesti Könyvfesztivál harmadik napján várja olvasóit Nyáry Krisztián a Könyvfesztiválon.

Tudj meg többet »

Beszélgetés Nyáry Krisztiánnal a Frankel zsinagógában

2019-04-28, 18:00 - 19:30

Április 28. vasárnap 18 órától ZSIDÓSÁG ÉS IRODALOM IRODALMI BESZÉLGETÉSEK sorozat első vendége: NYÁRY KRISZTIÁN, beszélgetőtársa NÓGRÁDI GERGELY

Tudj meg többet »

Nyáry Krisztián Szencen

2019-04-29, 17:00 - 18:30

Irodalmi est a Szenci Városi Művelődési Központ Labirintuásban - Nyáry Krisztiánnal beszélget Hevesi Judit.

Tudj meg többet »
+ Események exportálása

Összes esemény

Hírek

Nyáry Krisztián a Forbesban: nők, akik papírpénzeinken szerepelhetnének

Feminista jogvédő, a társadalmi igazságosságért küzdő képviselő, sokoldalú író, iskolaalapító és orvosnő – őket tenné a magyar történelem fontos nőalakjai közül magyar papírpénzekre Nyáry Krisztián író. És hogy kit miért? Azt megírta a Forbes áprilisi számában.

500 forint: Ráskay Lea

Az első magyar értelmiségi nő, akinek munkásságáról és életéről is maradtak fenn adatok. A főnemesi családból származó, kimagasló műveltségű apáca a Margit-szigeti kolostor könyvtárosa és kódexmásolója volt. A régebbi magyar nyelvállapotot tükröző szövegeket átírta „kortárs” köznyelve, hogy megértésük ne okozzon gondot a novíciáknak.

Valószínűsíthető, hogy latin nyelvű szövegeket is fordított, és titkári feladatokat is ellátott a zárda főnökasszonya mellett.

Bővebben »

Alinda szerelmes levelekről kérdezte Nyáry Krisztiánt

Újabb résszel jelentkezik a ZsiMü mini-portrésorozata

A portréinterjú-széria legújabb részében Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész többek közt arról mesél Veiszer Alindának, hogy írt-e fiatalabb korában szerelmes leveleket, és hogy Karinthy már megfogalmazásukkor érettségi tételként látta viszont saját küldeményeit. A Zsidó Művészeti Napok felkérésére ült le Veiszer Alinda újságíró-műsorvezető az idei rendezvénysorozat fellépő művészeivel, ezekből a beszélgetésekből indított múlt héten sorozatot a ZsiMü.

Most itt a harmadik rész, melyben a népszerű író-irodalomtörténész, Nyáry Krisztián a partnere.

A beszélgetéssorozatból – miközben a művészek mesélnek arról is, milyen premierre készülnek a ZsiMün – a nézők megismerhetik a fellépők másik arcát is. A helyszín ismét a különleges atmoszférájú Mazel Tov étterem volt.

Bővebben »

Összes hír