Nyáry Krisztián: Hát persze, hogy szabad fasiszta vagy kommunista írót tanítani

Nem probléma, ha olyan alkotók is bekerülnek a Nemzeti alaptantervbe, akik szélsőséges nézeteket vallottak, csak mindenkiről el kell mondani az igazat a diákoknak, nem kozmetikázott életrajzokkal meghamisítani a tényeket – állítja Nyáry Krisztián irodalomtörténész, akit az új Nat bevezetése apropóján kérdeztünk. Szerinte nem is kérdés, hogy Wass Albertet, Nyírő Józsefet és Herczeg Ferencet is be lehet emelni az alaptantervbe, a gond azzal van, hogy náluk jóval fontosabb alkotókat és műveket szorítanak ki. Azt mondja, érthető reakció, ha valaki nem kíváncsi egy olyan művész alkotásaira, aki bűncselekményt követett el, de ezzel az illető egyúttal meg is fosztja magát számos értékes alkotás megismerésétől. Bővebben »Nyáry Krisztián a himnuszról és a magyar gasztronómiáról is könyvet ír idén

Nyáry Krisztián szerzőként és kiadói dolgozóként is jó évet zárt 2019-ben. Újabb könyve jelent meg, de még ennél is nagyobb öröm számára, hogy lányának Lucának is megjelent az első regénye Azt mondja, a könyvkiadás egy nagyon klasszikus szakma, amibe nem igazán tud beleszólni a politika, mert végső soron úgyis az olvasó dönt. Az RTL Híradó riportja visszanézhető: ITT!

 

 


Nyáry Krisztián: Művek és bűnök

Amorális művész is lehet zseni, erkölcsi hérosz is lehet dilettáns  írja Nyáry Krisztián a Válasz Online-nak küldött publicisztikájában. Az irodalomtörténész író azután ragadott billentyűzetet, hogy Schmidt Mária kikelt Szabó István filmes életműdíja ellen a rendező besúgó múltja miatt, Herczeg Ferencnek az új Nemzeti Alaptantervbe (NAT) kerülése ellen pedig Nem tanítok fasiszta írót-felkiáltással tiltakoztak tanárok. Nyáry Krisztián szerint pedig a két személy példája hozzásegíthetne minket annak belátásához, hogy életmű és életrajz nem ugyanazt jelenti. S végső soron ahhoz, hogy egy, közös kultúránk van.

Két művész,

Bővebben »A titkos szeretőjükhöz írtak kevésbé titkos üzeneteket

Száztizenöt szerelmes levélről és történetről szóló, Életemnél is jobban című kötetét mutatta be Nyáry Krisztián író a Művészetek Házában csütörtökön. Beszélgetőtársa Hevesi Judit író volt, a sorozat második darabjának szerkesztője.

Nyáry Krisztián a bemutató előtt olyan kérdésekre válaszolt, mint hogy számoltak-e a szerzők az intim hangvételű levelek nyilvánosságra hozatalával, az igazságot írták-e le bennük, illetve etikus-e ország-világ elé tárni azokat. Hevesi Judit arról osztotta meg meglátásait, hogy másképp közelítették-e meg a szerelmet a régebbi korszakokban, a magánleveleket mennyire fűti át az erotika és van-e különbség férfi és nő szerelmes levele között.

Ha nem is szándékosan egy nagyközönségnek írták a szerelmes leveleket,

Bővebben »


„TÚL EGYSZERŰNEK TARTOM AZ EMBERISÉG GENERÁCIÓS ALAPÚ FELOSZTÁSÁT” – Nyáry Krisztián a boomer-jelenségről

Mostanság a különféle generációk nyilvánosan rúgják össze a port. A boomer-zoomer ellentét egyre mélyebb árkokat ás: elvileg mást gondolnak nagyjából mindenről, ami körülvesz minket, és mindenki másképp folyatja át magán a hatásokat, impulzusokat, amik érik. Mások a vágyak és más a megvalósítás. Mások a célok, mások az eszközök. De nem lehet, hogy mégis van átjárás? Van esély a valós és tartós kommunikációra? Mik ennek a feltételei? Kimondhatjuk-e valaha, hogy legjobb tudásunk szerint megtettünk mindent a következő generációk életéért a Földön? Többek között ezekről is beszélgetünk február 5-én a MOMKult színpadán, ahol D. Tóth Kriszta moderálásával Nyáry Krisztián író, kommunikációs szakember és Z generációs lánya, Bővebben »


Nyáry Krisztián: Kölcsey Ferenc nem tartotta jó versnek a Himnuszát

– Mit énekeltek a Himnusz előtt? Mióta hallgatjuk állva? Mikor hangzott el először a mostani szövegével és dallamával először? – erről is beszélt a minden bizonnyal legismertebb magyar műalkotás születésnapján Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész az ötéves szegedi Mentorháló Pedagógiai esték sorozatában kedden este. A Szegedi Tükör összefoglalója.

– Mi is a himnusz és miért van az országoknak himnusza? Eredetileg vallásos jellegű, az istenhez segítségért fohászkodó, dicsőítő műfaj az ókor óta. A XVIII. században születtek meg az első himnuszok, amelyek már nem egy istenséget, hanem a királyt és az általa megszemélyesített nemzetet, államot dicsőítik – mondta az első himnuszokról Nyáry Krisztián.

Bővebben »


Bestseller úr és vadóc lánya

 

 

Nyáry Krisztián az egyik legkeresettebb és legtermékenyebb magyar író, első könyve 2012-ben jelent meg, idén november elején meg már a tizedik. Lányát, Lucát kirobbanó tehetségű slammerként jegyezte meg a hazai slamközösség, mígnem idén októberben első regényével is bemutatkozott. „A temperamentum nagyon más, a tehetség közös” – írtuk a Forbes Life téli számának címlapjára, a róluk készült közös portréban pedig írásról, főzésről, közéleti érzékenységről és a családjukat ért személyes tragédiáról is beszélgettünk velük.

(Teljes cikk a Forbes Life magazin 2019-es téli számában)