Mennyiségi különbség van aközött, amikor az Iszlám Állam felrobbantja Palmyrát és amikor az amerikai tömeg lefejezi Kolumbusz Kristóf szobrát, de minőségi nincs nagyon – mondja adásunkban Nyáry Krisztián. Az író, irodalomtörténész liberális alapállásról fogalmazott meg erőteljes kritikát a Black Lives Matter romboló-fosztogató tagozata ellen, kiváltva sok baloldali olvasója nemtetszését. Erről is kérdezzük. Itt a HetiVálasz, a Válasz Online podcastjának új adása.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Miért számít Magyarországnak néhány amerikai szobor?

„Vannak olyan tengerentúli történelmi alakok, akik a mi történetünknek is a szereplői. Mint Thomas Jefferson: a függetlenségi nyilatkozat megírásával az egész világ történelmére hatott. Nem lehet azt mondani, hogy az ő szobrának ledöntése amerikai belügy.”

Hogyan fogadta Nyáry Krisztián, amikor baloldali vagy liberális olvasói kritizálták állásfoglalásáért?

„Az a helyzet, hogy én tényleg liberális vagyok. Még akkor is, ha ez ma szitokszó több oldalon. […] Jobboldaliak liberálisnak nevezik a radikális baloldali akcionistákat, szobordöntőket és azokat is, akik a szobordöntésnek szurkolnak a foteltől. Pedig a helyzet az, hogy aki szobrokat dönt, az nem liberális.”

Mi van az egész hátterében?

„Azért történhet meg ez most, mert az amerikai társadalom nagy része elvesztette a kapcsolatát a saját történelmével. Ha volt egyáltalán ilyen kapcsolata. Mindent felülírnak az érzelmek és az ideológiák. Erre írtam – nyilván némi túlzással – hogy ez egyfajta új barbárság. Nem látok túl nagy különbséget aközött, hogy az Iszlám Állam felrobbantja a világörökségi Palmyrát és aközött, hogy lefejezik Kolumbusz Kristóf szobrát.”

(A Válasz online podcast adása)